Intro Stoppen Forum Chatten Mijn gedacht

Omhoog
 

 

 

   
 

alcohol

Praktisch de volledige site gaat over dit onderwerp, alcoholverslaving is voorwaar een complexe aangelegenheid, het is dan ook heel moeilijk om te bepalen waarmee gestart kan worden om verklaringen of oplossingen te geven. Het probleem is zo verscheiden omdat de mens zelf uniek is of dat in elk geval van zichzelf denkt. Ik vermoed dat alcohol in staat is het diepste van de mens te raken, zijn biologische, geestelijke en spirituele identiteit wordt erdoor bespeeld. Vandaar dat ene Vernella Fox er toe kwam te zeggen: 'He is not only having a drinking problem but he is being a drinking problem' waarop AA de oplossing geeft: 'that we each see ourselves as we really are; a small part of a great whole', wat elke AA-er de Kracht geeft om nuchter te blijven.
Je merkt dat de antwoorden, suggesties op deze site niet uitblinken door duidelijkheid en dat kan ook niet, ook de wetenschappelijke publicaties doen een alcoholist, die niet meer drinkt wanneer hij ze leest soms glimlachen, hij ontdekt er zijn eigen chaos in en is dankbaar voor de geboden gelegenheid om na te denken over de mogelijke pistes.
Alcoholisten beweren nogal eens dat ze de enige zijn om met autoriteit over het onderwerp te praten, in elk geval stel ik vast dat ze het veelvuldig doen, zowel tijdens hun drinkperiode als erna wanneer die komt. Over dit onderwerp gaat het hier, een alcoholist die een AA lokaal binnen stapt krijgt daar snel te horen dat hij in een 'levensschool' terecht gekomen is, dat wil zowel zeggen dat er wat te leren valt als dat het voor de rest van zijn leven is, hij mag dag per dag zoeken, op ontdekkingstocht gaan en wanneer hij 'gevonden' heeft tracht hij er de Kracht te vinden om ernaar te leven.
In elk geval is alcoholisme niet het verteren van grote hoeveelheden alcohol om in de problemen te komen, en vervolgens te stoppen om uit de problemen te raken, het zit hem wel wat dieper, veel succes in je ontdekkingstocht indien het dat is waarmee je bezig bent.
Feiten:
Bij overmatig gebruik is de kans op verslaving groot. Men raakt echter niet zomaar verslaafd aan alcohol. Daar gaat vaak lange tijd overheen. Risico lopen mensen die de alcohol voortdurend gebruiken om van stemming te veranderen. Ze merken dat ze zonder alcohol niet meer vrolijk kunnen worden of hun spanningen of angsten niet meer kwijt kunnen raken. Ze hebben de alcohol nodig en kunnen er sterk naar verlangen. Tegelijkertijd went het lichaam aan alcohol. Ze moeten steeds meer drinken om het effect nog te voelen. Het nodig hebben van alcohol en de toenemende gewenning zorgen ervoor dat ze steeds meer en steeds vaker gaan drinken. Op een gegeven moment treden ook nog onthoudingsverschijnselen op zoals slecht slapen, transpireren, angstig en gespannen worden en last hebben van trillingen. Ook krijgen ze problemen met familie en werk. Problemen die bestreden worden door opnieuw te drinken. Men komt in een spiraal naar beneden terecht. Ook kan er nog controleverlies optreden. Men is dan niet in staat om na een aantal drankjes te stoppen. Men drinkt door tot de roes.
     
 


Ik dronk omdat..........
En daarom drink ik nu niet meer!!!

Ik dronk op zoek naar geluk en.......... vond louter ongeluk.
Ik dronk om me vrolijk te voelen, maar.......... ik voelde me slechts ellendiger.
Ik dronk om er bij te horen, maar.......... ik maakte met iedereen ruzie.
Ik dronk om "soepeler" te zijn, maar..........gedroeg me juist onaangenaam.
Ik dronk op nieuwe vrienden, maar..........ik kreeg er vijanden bij.
Ik dronk om uit te rusten, maar.......... ik werd er dood en doodmoe van.
Ik dronk om me sterker te voelen, maar.......... voelde me ál slapper en zwakker.
Ik dronk om me te ontspannen, maar.......... zat meer en meer te trillen.
Ik dronk mezelf moed in en.......... werd steeds angstiger.
Ik dronk op zoek naar zelfvertrouwen en.......... werd alsmaar onzekerder.
Ik dronk om gemakkelijker te kunnen praten, maar.......... werd totaal onverstaanbaar.
Ik dronk om te kúnnen werken, maar.......... raakte uiteindelijk mijn baan kwijt.
Ik dronk om te vergeten, maar.......... stapelde slechts herinneringen op.
Ik dronk, op zoek naar hemelse gevoelens, maar.......... belandde in een ware hel.
Ik dronk om het léven aan te kunnen, maar.......... dronk mezelf bijna dóód.

(Vrij vertaald uit: "I drank because", maar woord voor woord op mij van toepassing)
 

 
     
Een ervaring:

Dag ...,
Nog niet zo erg lang geleden noemde ik alcohol mijn "liefste vijand", ik meende dat hij mij troost schonk en tegelijkertijd wist ik wel dat die troost een valse belofte was. Het maakte mij alleen maar leeg, ik voelde niks meer. Toen was ik ook alleen met drie kinderen, er was niemand die mij op de vingers tikte, integendeel, mijn vriendenkring moest in het prentje passen: ze kwamen naar hier om te feesten. Ondanks de katers zorgde ik ervoor dat de kinderen niks tekort kwamen, dat het huis aan de kant was, dat er boodschappen gedaan werden, etc... opdat niemand enig commentaar zou geven en op die manier werd mijn geweten afgekocht. Maar eigenlijk stond heel mijn dag in het teken van "4 uur" want toen beloonde ik mezelf. In het WE stond hier geen uur op, dan was het hek van de dam. Tenslotte zorgde het middel dat ellende moest doen verdwijnen voor zoveel ellende dat ik meer en meer moest drinken en terwijl ik mij heel goed bewust was van deze absurditeit kon ik hier niet mee stoppen. Het was pas toen ik op "stoppen" terecht kwam en lotgenoten ontmoette dat ik er in slaagde tot vandaag nuchter te blijven.
Deze lotgenoten zijn , anders dan de dokters en de psychologen, de echte specialisten. Indien je een psycholoog zou ontmoeten die dit mechanisme zou begrijpen, zou hij zelf ook een alcoholist moeten zijn. Toen ik ontnuchterde met de stoppers was ik nog alleen, ook had ik afscheid genomen van mijn vrienden (enfin, de meeste bleven vanzelf weg toen ze het "nieuws" hoorden) en eigenlijk is dat ook goed geweest. Zo kon ik mij volledig concentreren op dat nuchter worden... die eerste tijd heb ik dan daadwerkelijk veel gedaan in en om het huis, veel geschreven, heel veel gelezen op de AA-websites, de mails opnieuw en opnieuw... onrust troef maar ik dronk tenminste niet. Na een paar weken hebben een paar stoppers mij bij de hand genomen en mij naar mijn eerste AA-vergadering begeleidt, daar voelde ik mij zo thuis dat ik nu nog iedere week naar die vergadering ga. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat het AA programma een levensprogramma is, je wordt er traag maar gestaag binnenste buiten gekeerd als het ware, op eigen tempo, niks moet: "de enige vereiste voor lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken". Je kan er terecht voor alle problemen, ook voor deze die (op het eerste zicht?) niks met alcohol te maken hebben. Ik durfde ook niet maar ben blij dat ik de stap naar AA gezet heb, het heeft mij al zoveel inzicht gegeven dat ik wenste dat iedereen, alco of niet, zo'n vergadering zou hebben.
Veel moed,
Veel liefs,
 
     
 


Een dubbelleven is :

- heel veel tijd in de buurt van je wasmachine doorbrengen

- hapjes klaarmaken om te kunnen aperitieven

- uitstapjes plannen als er niks meer in huis is

- schilderijen gaan bewonderen enkel tijdens vernissages

- flessen met statiegeld in de glasbak kieperen omdat je niet meer naar die winkel durft

- een andere winkel zoeken ook al is er een vlakbij

- drank bestellen door je "vrienden" uit te nodigen

- bezoek meedelen dat je niks in huis hebt (= te weinig om te delen)

- bezoek meedelen dat je gestopt bent en af en toe naar 't wasmachine gaan kijken

- "verrast" zijn bij het vinden van een verloren fles

- kartonnen dozen wijn kopen omdat "die langer goed blijft"

- tijdig en tamelijk nuchter een feest verlaten om thuis te kunnen drinken

etc..................

Er was iemand op de vergadering die zei dat alcoholisten geen ingangsexamen hoeven te doen bij studio Herman Teirlinck...

Bij het opruimen heb ik in 42 dagen 4 flessen gevonden, 2 halfvolle en 2 volle (ene stond doodleuk naast de white spirit en de ammoniak), waar was ik toch mee bezig? Gelukkig hoef ik het niemand uit te leggen, behalve mezelf en da's al erg genoeg. Nu ben ik vastbesloten dit dubbel-leven achter mij te laten, in wezen is het een dictatuur.

(en ook die palen die hier overal in de weg staan zullen mij niet tegenhouden!)
 

 
     

     navigatie

Omhoog
Volgende

     gedachte
Eerst water, de rest volgt later...

Gedacht voor wie wil stoppen met drinken van alcohol.

  Reactie

Naam
Email

 

 

 

Alcohol op Wikipedia


Bedankt voor je bezoek

Hallo S., prima man :-)
Je komt er wel met één dag met ne keer.
Alleen slaat bij ons AA-ers de schrik om het hart wanneer we... NA lezen. Zelfs dat is sterk af te raden, ik heb het nooit gedronken omdat ik het niet door mijn keel krijg, veel te slechte smaak, ik dronk dus cola.
Op restaurant durfde ik al eens een cola in een wijnglas drinken, kwestie van niet uit de toon te vallen.
Wel, elk normaal mens lacht zich te pletter met NA- en coladrinkers in een wijnglas, wie doet dat nu? ... een alcoholist :-) Het is alles of niets maatje, zelfs geen praline met drank, geen namaakaperitieven, geen NA-biertje.
Ik maakte het mezelf alleen maar moeilijk en kan nu gemakkelijk genieten van een glas fris water. Ik weet nu ook hoe eten smaakt, zeker nu ik ook niet meer rook.
Maar je doet het goed, echt waar, laat die NA ook nog staan, 't is brol, duur en het wekt medelijden.
Dsv
 


Voortdurend leven we in een onbewuste ob-sessie van vele ver-langens naar allerlei bezit, macht, aanzien en andere geluksdoel-einden.
Hierdoor zal echter tevredenheid uitblijven of van heel korte duur zijn. We kunnen immers nooit genoeg krijgen en leven zo in een voortdurend gespannen en onte-vreden toestand van nog niet gerealiseerde verlangens waar we ons doorgaans niet van bewust zijn. Dit brengt ons vroeg of laat een onvermijdelijke desillusie in het leven. Ons uiterlijke mag dan nog een lach vertonen, inwendig is er slechts ellende en leegte.


Hij/zij is rijker die tevreden is met het weinige dat hij/zij bezit dan hij/zij die alles kunnen kopen en nooit verzadigd zullen geraken.

Leren van jezelf houden is de eerste vereiste om voor je lichaam te zorgen ... als je van jezelf houdt kan je ook gemakke-lijker de wil opbrengen om aan de fouten(tjes) iets te gaan doen. Dat is ook zo met ons drinken. Als ik mezelf graag zie weet ik dat ik mezelf niet om zeep moet gaan helpen met alcohol. Door mijn doorzetting kan ik ook anderen helpen ... door een voorbeeld te zijn.

Nuchtere groetjes,

 

 

Omhoog Volgende

Start ] Omhoog ] [ alcohol ] drugs ] tabak ] info ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright