Intro Stoppen Forum Chatten Mijn gedacht

Omhoog
 

 

 

   
 

info

   

Eetverslaving

De smaakgewaarwording zelf overspoelt de geest met zintuiglijke informatie. Voor wie het wat moeilijk heeft en er liefst niet over na wil denken is het verleidelijk om de geest op de smaak te concentreren en daarmee de negatieve gedachten op de achtergrond te dringen. Aan de basis van smaakverslaving ligt dan ook in de eerste plaats een emotioneel probleem, dat door de extase van het proeven wordt onderdrukt. En wanneer de eetverslaving zelf tot een emotioneel probleem wordt, dan bevinden we ons al snel in een vicieuze kringloop.
Daarboven is niet alleen de directe smaakgewaarwording van belang, maar ook de directe productie in het lichaam van biochemische stoffen met een sterk gemoedseffect ten gevolge van de smaakgewaarwording. Daarboven bevatten vele voedingswaren ook voedingsstoffen met een direct geestelijk effect, zoals adrenaline in vlees of cafene in Cola.
Gevolgen:
Anorexia nervosa
Bij vrouwen stopt de menstruatie. Het uitblijven van de menstruatie gaat vaak gepaard met tijdelijke onvruchtbaarheid. De ademhaling en de hartslag worden trager. Ook de bloeddruk daalt. Gevolg: ze voelen zich vaak duizelig, moe, lusteloos. De lichaamstemperatuur daalt en ze hebben vaak last van koude, blauwe handen en voeten. Ook kan als gevolg van de lage lichaamstemperatuur, een donsachtige beharing in het gezicht, op de armen, borst en rug ontstaan. De conditie van het gebit en de haren verslechtert. Er kan haaruitval optreden. De huid wordt droog en schilferig en verslapt. Het honger- en verzadigingsmechanisme raakt volkomen verstoord. Ze voelen naargelang de ziekte duurt niet meer wanneer ze honger hebben of negeren het hongergevoel.
Boulimia nervosa
Bij vrouwen kunnen menstruatiestoornissen optreden. De menstruatie is dan erg onregelmatig of blijft uit. Verstoring van het honger- en verzadigingsmechanisme. Ze weten niet meer wanneer zij honger hebben of wanneer ze vol zitten. Door veelvuldig braken komen de slokdarm en de mondholte voortdurend in contact met het maagzuur. Hierdoor wordt het glazuur van het gebit aangetast (caris) en kunnen de speekselklieren opzetten. Ook keelpijn en langdurige heesheid kunnen door het braken ontstaan. Door het gebruik van laxeer- en vochtafdrijvende middelen raakt de vochthuishouding verstoord. Het gevolg hiervan kan een lage bloeddruk zijn met klachten als duizeligheid, zwakte, een licht gevoel in het hoofd en flauwvallen.
Zie ook de website van anbn over  Eetstoornissen.

Gokverslaving

Het ene gokspelletje is veel verslavender dan het andere. Verslavend zijn gokspelletjes waarbij een korte tijd zit tussen de inzet en de uitkomst. Verslavend zijn daarom het spelen op fruitkasten en in casino's. Hierbij zitten maar enkele seconden tussen inzet en uitkomst. Je drukt op een knop of je zet een fiche op een nummer en meteen is bekend of je gewonnen of verloren hebt. Je kunt direct weer een spel doen en snel weer winnen of verliezen. Daardoor blijft het continu spannend. Ook riskant zijn spelletjes die je anoniem kunt spelen, zonder controle en desnoods urenlang. Je ziet hierbij dat gokkers steeds langer spelen en steeds meer geld inzetten. Bij loterijen is dat anders.
Loterijen zijn niet zo verslavend omdat er meestal een lange tijd zit tussen het kopen van een lot en de uitslag.
Bij stoppen hebben gokkers soms echt last van onthoudingsverschijnselen zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit. Mensen kunnen ook geweldig verlangen naar gokken. Ze denken de hele dag aan gokken en zo gauw ze geld hebben, kunnen ze geen weerstand bieden aan de verleiding. Gokkers raken sociaal in de problemen. Ze krijgen problemen met hun partner of op het werk. Uiteindelijk moeten ze zich ook in de schulden steken om het gokken te financieren. Sommigen hopen dan op een grote klapper om hun schulden te kunnen aflossen. Ze spelen steeds vaker en langer, waardoor ze nog meer in de moeilijkheden komen. Nogal eens raakt men op het criminele pad om de schulden te kunnen aflossen.

Werkverslaving

Net zoals een verslaving aan middelen begint workaholisme als een manier om je goed te voelen maar eindigt het als truc om je niet slecht te voelen want op het moment dat zij rust beginnen te nemen, beginnen zij ook te voelen hoe uitgeput zij eigenlijk zijn. Een onaangenaam gevoel natuurlijk. Dus dan werk je liever wat verder want als je afgeleid bent door je werk dan merk je je eigen vermoeidheid niet. In de loop der tijd ontstaat een soort verdoving en een 'echte' workaholic heeft werkelijk geen flauw idee meer van het eigen gevoelsleven doordat iemand geoefend is geraakt in het niet-voelen-van-zichzelf. Het lichaam past zich aan en leert zichzelf af om nog behoeften te hebben. Daardoor is het wel begrijpelijk dat mensen met een werkverslaving zich onderweg ook nog wel eens andere verslavingen op de hals halen. Niet iets om veroordelend over te gaan doen maar wel iets om rekening mee te houden. De maatschappelijke waardering die de workaholic krijgt voor zijn inzet maakt het soms nog veel ingewikkelder om van jezelf te erkennen dat je mogelijk ook n van het groeiend aantal werkverslaafden bent.
Problemen ontstaan pas door eenzijdigheid. Tijd kan maar n keer worden 'uitgegeven'. Het werken geeft een kick en zo ontstaat het risico dat iemand uit het oog verliest dat er ook nog andere manieren zijn om geluksgevoel te beleven. Tijd nemen voor familiebanden of spiritualiteit is voor veel mensen het eerste dat sneuvelt. Vrienden krijgen niet zoveel aandacht meer als vroeger en zo blijven alleen de werkbeesten over uit de vriendenkring en wordt de scheiding tussen werk en priv steeds vager. Het genieten van sport, seksualiteit, van lekker eten of van een prettige vakantie wordt steeds minder en alles komt steeds meer in het licht van het werken te staan.
Gaandeweg wordt het werk ook een uitweg uit lastige situaties wordt het soms ook een onbewuste manier om probleem situaties te vermijden. Het werken wordt niet minder maar alleen maar meer. De nachtrust wordt onvoldoende en gaandeweg wordt de draaglast groter dan de draagkracht.

Internetverslaving

Internetverslaving begint een geaccepteerde samentrekking van woorden te vormen. Je kunt volgens verschillende wetenschappelijke publicaties teveel tijd online doorbrengen. Dat wordt niet gekwantificeerd, maar als de rest van je sociale leven eronder begint te lijden is het tijd er eens kritisch naar te kijken. Met zo'n verhaal is natuurlijk niets mis. Behalve dan dat het misschien wat eenzijdig is. Relatiebemiddelingssites worden ook ingezet om het sociale netwerk te vergroten, om de verlegenheid of simpelweg het informatietekort over de anderen op te heffen. De gedachte als zouden mensen die aardig wat tijd op internet doorbrengen asociaal zijn begint gelukkig aan populariteit te verliezen. De beste manier om naar internetverslaving te kijken is om het te vergelijken met televisieverslaving: teveel uren monomaan bezig zijn is voor niemand goed, daarin is internet niet gevaarlijker of minder gevaarlijk dan de rest.
Internet is een ook een uitstekende manier om mensen te leren kennen, daar is een dating of relatiesite een succesvol voorbeeld van. Pas als het contact online (of per mail) het werkelijke contact met mensen volledig gaat vervangen, is dat niet het goede signaal. Het e-daten of e-matchen is dan ook niet bedoeld ter vervanging van de gewone sociale contacten, maar ter versterking daarvan. Een online match is bedoeld om te leiden naar een gezellig samenzijn in de kroeg of een ontspannen wandeling in de lentezon. Een relatie-e-zine is bedoeld voor de single, niet voor de single internetter. Internetverslaving is dan ook geen nadeel van een medium, integendeel. Het geeft aan dat het in een duidelijke moderne behoefte voorziet. De verslaving is een gevolg van verkeerd mediagebruik van de persoon achter de PC. Te vaak en te intensief. 

Seksverslaving

Seksverslaving wil zeggen dat je meer met seks bezig bent dan je zelf prettig vindt. Seksverslaving begint vaak in de puberteit. Vaak zijn het jongens en meisjes die moeite hebben normaal contact te maken, zonder seks.
Net als elke andere verslaving, kan het een vlucht zijn. Vaak komt het voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en een onvermogen alleen te zijn. Je probeert negatieve gevoelens kwijt te raken door seks, maar dit eindigt steeds weer in teleurstelling. Zodra je bent klaargekomen, word je weer geconfronteerd met jezelf. De emotionele bevrediging blijft uit. Om dit te ontvluchten begint de zoektocht naar het volgende seksuele avontuur. Het gevoel van onvrede neemt toe, maar je blijft in de ban van seks. Je hebt er zelf geen controle meer over: de drang is sterker dan jezelf.
Seksverslaving heeft dus niet te maken met hoe vaak je masturbeert (zoals jongens en meisjes vaak ten onrechte denken) of vrijt, of hoeveel partners je hebt. Het is meer dat je iets in seks zoekt en blijft zoeken wat daar niet te vinden is.

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Het lichaam went snel aan benzodiazepinen. De gewenning wordt z snel opgebouwd dat na ongeveer twee weken al hogere doseringen nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen. Als na langdurig gebruik gestopt wordt met slikken, treden er onthoudingsverschijnselen op zoals hoofdpijn, zweten, spraak- en zichtstoornissen, duizeligheid, trillerigheid, misselijkheid of benauwdheid. Onthoudingsverschijnselen kunnen een paar weken tot een paar maanden duren. Veel mensen raken psychisch afhankelijk van slaap- en kalmeringsmiddelen. Zonder gebruik voelen zij zich z angstig of onzeker dat ze niet meer zonder kunnen. Het pilletje wordt een houvast dat zij zich niet zo makkelijk af laten nemen.
Gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen nemen de oorzaak van het probleem niet weg. Slaapproblemen en spanningsklachten zijn signalen die duidelijk maken dat er iets niet in orde is. Het risico bestaat dat men door deze middelen te slikken niet meer kijkt naar de oorzaken van de problemen en niet tot een oplossing komt.
Bij langdurig gebruik krijgt men last van allerlei vervelende bijverschijnselen zoals hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, wazig zien, een duf katterig of leeg gevoel, slappe en vermoeide spieren, duizeligheid en somberheid. Dat komt omdat zich steeds meer werkzame stof in het lichaam ophoopt. Ook de seksuele behoeften kunnen afnemen. Op een gegeven moment raken alle gevoelens verdoofd; van liefde, blijdschap, kunnen lachen en genieten. Het leven wordt vlak en kleurloos, en men wordt steeds onverschilliger en heeft nergens interesse meer in.
Omdat benzodiazepinen suf maken, de concentratie verminderen en de spieren verslappen, kunnen er ongelukken gebeuren. Vooral bij oudere mensen komen hierdoor valpartijen voor.
De teksten kwamen van de site 'users.pandora.be/mogelijkeverslavingen/', deze link is echter niet meer actief (11/11/05).   


Er kwam ook een bericht met het e-mailadres van Jozef die informatie kan geven ivm Anonieme Gokkers in Vlaanderen. Mail naar: jozefdhondt@hotmail.com

14-04-2006
     navigatie

Vorige
Omhoog

     gedachte
  Reactie

Naam
Email

 

 


Bedankt voor je bezoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige Omhoog

Start ] Omhoog ] alcohol ] drugs ] tabak ] [ info ]

   aanwezig 

  2001-2012*copyright