Intro Stoppen Forum Chatten Mijn gedacht

Omhoog
Wat is AA
Twaalf Stappen
Twaalf Tradities
Twaalf Beloften
Groepsgeweten
12 Concepten
Loners
Reflecties
Verhalen
NA-drank
 

 

 

 
 

AA

Stoppen met drinken...
Op het internet zal ondertussen het meeste gezegd zijn over AA.
Ik zou je dus een rits links kunnen voorschotelen waar alles beschreven staat. Maar zoals het een goed alcoholist betaamd ben ik er van overtuigd dat ik alles beter kan... het is zelfs heel typisch dat heel wat alcoholisten, zodra ze een tijdje in AA zijn een drang voelen om het allemaal eens te gaan veranderen en het dit maal goed te doen. Gelukkig gaat dat voorbij en AA heeft voldoende inertie om daaraan te weerstaan. Het is een hele ervaring om dit mee te maken en het tientallen malen te zien gebeuren. De meeste nieuwe leden maken dat mee.
Het is niet mijn bedoeling om het hier beter of anders te doen, het is een persoonlijke selectie, en zoals ik reeds elders opmerkte zullen er binnen AA minstens even veel leden te vinden zijn die het anders zouden doen dan leden die ermee akkoord gaan.
Ben je niet alcoholist en je zoek informatie dan kun je hier feiten vinden, doch waarover het werkelijk gaat is moeilijk te verklaren. Ik ben een man en zal nooit de geest van een vrouw doorgronden, ben je geen alcoholist dan zal het heel moeilijk zijn de geest van dit programma te begrijpen. Zelfs mensen met een andere verslaving waar het alcoholisme niet bij is zullen niet voor de volle 100% aanvoelen wat de boodschap is. AA-ers hebben nogal eens de pretentie om over buitenstaanders te spreken. Dat is een poging om met één woord te verklaren wat ze onmogelijk kunnen uitleggen en het is niet denigrerend. AA wordt nogal eens geplaatst op het randje van een sekte. Volgens mij komt dat gewoon door de onmacht van de leden om uit te leggen waarmee ze bezig zijn.
Ik geef een voorbeeld. Bijna het belangrijkste begrip binnen het AA programma is de nederigheid. Nederigheid kan ik trachten te beoefenen, maar niet uitleggen. Wel het AA programma is een beoefenprogramma.
Ik geef nog een voorbeeld. Het belangrijkste begrip is wellicht dat van De Hogere Macht. Over dit begrip wordt uren gepraat rond de AA tafel en niemand kan het verklaren, laat staan het uitleggen aan 'een buitenstaander' (sorry)
Maar laat je niet afschrikken, we hebben ook simpele slogans, zoals 'Dag per dag' en 'Doe stille voort'
Ik doe stille voort

 

Voor alle vragen en inlichtingen ivm de Anonieme Alcoholisten kan men best rechtstreeks mailen naar:   voor Vlaanderen.
     navigatie

Vorige
Omhoog
Volgende

     gedachte
  Reactie

Naam
Email

 

of via de reactiepagina

met dank, dsv


Denk je dat je bij ons hoort ?

"Anonieme Alcoholisten" is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Het enige vereiste voor lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken. Er zijn geen geldelijke verplichtingen voor het AA-lidmaatschap; wij voorzien in onze behoeften door eigen bijdragen. AA is niet gebonden aan enige sekte, genootschap, politieke partij, organisatie of instelling; wenst zich niet te mengen in enig geschil; steunt of bestrijdt geen enkel doel. Ons hoofddoel is nuchter blijven en andere alcoholisten helpen nuchterheid te bereiken.
 
 

Vorige Omhoog Volgende

Start ] Nieuw(s)pagina ] Algemeen ] Oplossingen ] Verslavingen ] Studenten ] Zoekpagina ] Agenda ] [ AA ] Inhoud ] Krachtpagina ] Reactie ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright