Intro Stoppen Forum Chatten Mijn gedacht

Omhoog
 

 

 

   
 

tabak

Stoppen met roken...

Feiten:

De nicotine in de tabak is zeer verslavend. Het lichaam ontwikkelt een acute gewenning en past zich vanaf de eerst trek aan de nicotine aan. Daardoor heb je steeds meer nicotine nodig om het effect nog te voelen en treden er al zeer snel onthoudingsverschijnselen op. Dat gebeurt al wanneer de dosis nicotine waaraan het lichaam gewend geraakt is, aan het teruglopen is. Je gaat je onrustig voelen, raakt geïrriteerd, kunt je niet meer concentreren, krijgt hoofdpijn en slaapt slecht. Ga je roken, dan verdwijnen deze onthoudingsverschijnselen weer. De rustgevende en kalmerende werking die sommigen na het roken ervaren, is eigenlijk niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en onthoudingsverschijnselen die -let wel- door het roken zijn ontstaan. Je wilt eigenlijk een constant niveau van nicotine en rookt de hele dag door. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.  

En nu?

Wanneer je deze pagina komt bezoeken hoef je waarschijnlijk geen uitleg over de oorzaken en gevolgen van tabaksgebruik, je wilt wanhopig weten hoe je in 's hemelsnaam van die stinkende sigaretten kunt verlost worden, of je bent van het type dat er zijn hand niet voor omdraait om te stoppen doch het nooit langer dan enkele weken vol houdt. 
Met de zin: "...of je bent van het type..." bedoel ik dat we niet allemaal op dezelfde manier in elkaar steken. Wens je jezelf een beetje te kennen dan is het goed eerst je Dosha te bepalen.
Wat men ook van roken mag zeggen, het werkt verslavend. Eén van de bestanddelen, de nicotine heeft een uitermate verslavende werking. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat van de mensen die met cocaïne experimenteerden 3 tot 20% verslaafd werden, bij mensen die het met nicotine probeerden werden 30 tot 50% verslaafd!
Er zijn veel methoden om nicotineverslaving te behandelen en bij een deel van de rokers hebben ze succes. Bij een ander deel is er niets dat maar wil lukken. Er is veel kans dat je bij die andere bent?
Wat is er nog voor hoop voor hen die alles geprobeerd hebben? Mocht je nog niet alles uitgetest hebben, dan kan je dat misschien eerst doen en terugkomen over enkele maanden. 
Waarom? Omdat de ultieme methode er eentje is die veel van je vraagt, maar dan ook veel terug geeft. Het is geen methode van plakkertje of pilletje. Het is een methode die een ander mens van je moet maken. Niet de verslaving moet opgelost worden, het is nodig anders te gaan leven en de verslaving valt weg als één van de beloningen voor je inspanning. En er is nog veel meer. Je kan een vreugdevol en gelukkig leven tegemoet zien, vrij van elke verslaving.
Het stadium waarin je je momenteel bevindt zal er waarschijnlijk één zijn van zelfverwijt en schuldgevoel. Zo was het in elk geval in mijn laatste paar jaar dat ik rookte. En dat is goed... het is mogelijk dat je heel dicht tegen het punt staat waarop je werkelijk wilt stoppen. Is dat nog niet zo, rook dan nog eerst wat verder...
Het moet je echt tot hier zitten, en je hebt liefst enkele mislukte stoppogingen achter de rug... je moet er van overtuigd zijn dat je machteloos staat tegenover die sigaret, dat je alles wil doen om er af te raken.
Ben je zo ver, bepaal dan een stopdatum, of doe het vandaag!

Stoppen met roken

Het is mijn ervaring dat er twee delen zijn. Het eerste is het stoppen en de ontwenningen van de Nicotine, het tweede het verder leven zonder de verslaving.
Onderschat het probleem niet! Maar denk nu ook niet dat het onmogelijk is.
Het stoppen en de ontwenning, daarvoor heb je wellicht reeds een techniek ontwikkeld, als gevolg van je vorige pogingen, of je weet in elk geval hoe het bij jou niet werkt.
Ik deed het met de 24u methode van AA. Het was zaak om de eerste dag door te komen, vierentwintig uur niet te roken. Als dat lukte kon ik de dag daarop zeggen: 'vandaag rook ik niet, 24u niet roken, dat kan ik!'
Ik had wel enkele hulpmiddelen ingeroepen. Het eerste was het telefoonnummer van een goede vriend die jaren ervoor succesvol gestopt was. Ik belde hem elke dag... een beetje aanmoediging kan wonderen doen. Die vriend had mij ook gezegd niet stiekem een trekje te nemen, niet één! 
De stopdag was mijn eerste reisdag op terugweg naar huis, ik had er drie weken vakantie opzitten in Kroatië, we waren die middag aangekomen in ons traditioneel restaurant, in Oostenrijk boven op een berg. De omgeving daar noemt Tscheppa's Luft, wat in mij het beeld oproept van een Tibetaanse monnik die in de ijle lucht van de bergen zit te mediteren. We hadden een lichte maaltijd met lekkere dingen en ik rookte met genoegen men laatste sigaret. Het was rond 13u, ik begon aan mijn eerste 24u... Al meteen had ik de indruk dat de berglucht van een andere kwaliteit was, ik was immers een niet roker geworden en die ademen anders, dat was mijn overtuiging. Ik had een enorm goed gevoel, een geluk dat ik niet begon te jodelen, de mensen die hun verlof begonnen hadden dat niet verdient, het was immers stralend weer en dat zou kunnen omslaan met mijn gedoe. Tot mijn verwondering kwam ik de dag goed door, de ultieme test zou de volgende morgen zijn. Ik had dertig jaar lang elke morgen als allereerste handeling een sigaret aangestoken, telkens met het gevaar mijn vingers te verbranden, ik sliep immers nog half. 
In elk geval was het reeds een succes, het jaar ervoor had ik het ook geprobeerd en toen had ik het slechts twee uur vol gehouden.
Om een lang verhaal kort te maken, morgen is het opnieuw zo ver dan is het opnieuw 06/06/'', we zullen op dat zelfde terrasje gaan eten het is vandaag vier jaar min één dag geleden dat ik mijn laatste sigaret rookte en ik voel mij enorm goed.
Dit is mijn verhaal, het zou bijzonder prettig zijn andere verhalen te horen, de reden waarom lees je hieronder.

Blijven stoppen met roken

De definitie van de verslaving zelf zegt dat je nooit meer kan roken, hoe lang je ook gestopt bent; rook er ééntje en binnen de kortste dagen zit je aan je oude niveau, of waarschijnlijk er boven. Daar is niks wetenschappelijk aan, dat is gewoon de ervaring van iedereen die het probeerde.
Maar dat is helemaal niet erg, in tegendeel, ik hoef niet meer te roken; ik wil niet meer roken. Niet voor al het geld van de wereld, omdat geld mij geen vreugde kan geven als ik er mijn vrijheid moet voor opgeven. Wat niet weg neemt dat ik niet af en toe, op de meest onverwachte ogenblikken, enorm naar een sigaret kan verlangen. Ook nu nog na vier jaar. Maar roken zou mij zoveel afnemen dat het voordeel te verwaarlozen is tegenover de dagelijkse vreugde van vrij te zijn, ook van deze verslaving.
Wat houdt die 'vreugde' in? Vanwaar komt ze?
Het is het gevolg van mijn andere manier van leven. Ik mag bij wijze van spreken blij zijn met mijn verslavingen, ze toonden mij de weg naar een ander leven. Waarmee ik niet wil zeggen dat andere mensen niet hetzelfde dagelijkse vreugdegevoel hebben, alleen was de weg die ik bewandelde tijdens mijn zoeken beneveld en het bleef bij zoeken.
Ik zocht naar een bepaald leven, zoals iedereen, alleen had ik de verkeerde aanpak gekozen. De zoektocht, daar lag niet het probleem, wel de middelen die ik gebruikte om het doel te bereiken. En lekker glas champagne, een belegen cognac, een trek van een sigaret, en diep inhaleren, ik heb er van genoten... Ik heb zo goed als alle bestaande drankjes gedronken, en liters bier. Toen ik pas gestopt was met roken heb ik uitgerekend hoeveel sigaretten ik in mijn leven gerookt had, ik rekende meteen uit hoeveel liter bier ... daar was ik even niet goed van!
De nieuwe levensstijl die ik moest opbouwen hield mij de eerste periode weg van mijn verslaving. Ik merkte dat ik alles letterlijk opnieuw moest leren. Slapen en opstaan, werken, mij ontspannen, omgaan met mensen, dansen, TV kijken of een boek lezen, praten in het openbaar, winkelen, eten en drinken, niets doen, activiteiten, verlof nemen, bezoek ontvangen, je kan het niet bedenken of het moest op een andere manier gebeuren.
Ik moest trachten niet boos te worden, verveling uit de weg gaan of overdreven geluk. Geluk is geen vreugde, ik kan zo gelukkig zijn dat ik er een pintje op zou drinken met een sigaret erbij, dat zijn gevaarlijke momenten. Wanneer ik mij goed en vreugdevol voel heb ik dat niet, nooit gehad.
Persoonlijk had ik het geluk alcoholist te zijn en ik kon mijn AA twaalfstappen - programma gebruiken om mijn nicotineverslaving te vervangen door iets dat meer vreugde gaf dan de trek aan een sigaret. Vanaf het begin had ik contact met niet-alcoholisten die ook wilden stoppen. Ik had gehoopt hen te kunnen helpen maar dat bleek niet te lukken. En ik vroeg mij af waarom? Ik ken ook tientallen AA-ers die verstokt roker zijn en er niet af raken. Ik denk dat meer dan 80% van de alcoholisten die in AA komen rokers zijn, het grootste deel slaagt er in om binnen een redelijke tijd ook met roken of met andere verslavingen die ze mee brachten (gokken, drugs of medicatie) te stoppen.
Enkele jaren terug kocht ik een boekje 'Vrij van verslaving'. Ik heb het toen gelezen, het was nog in mijn rokersperiode, maar het sloeg niet aan. Tijdens dit verlof las ik het opnieuw en ontdekte heel wat dingen die ik onbewust deed en die daar op papier stonden. Er worden als vervanging van de twaalf stappen van AA Twaalf vragen gesuggereerd. Ik kan je aanraden ze te lezen, te herlezen en nog eens te lezen. Een andere manier van leven aankweken is een kwestie van oefenen. En blijven oefenen. 
Verder geeft dit boek als oplossing tegen verslaving de dagelijkse Meditatie, net als in het AA programma trouwens. De oefening van de meditatie kan wonderen doen.
Ook het begrip Dosha, waarover we het reeds hadden komt hieruit. Beslist de moeite van het bestuderen waard.
Waarover het boek niet praat is de kracht die kan gevonden worden in zelfhulpgroepen. Deze is nochtans enorm belangrijk. Zelfs een virtuele groep op het internet kan erg verrijkend zijn, je kan info vinden op de pagina met Links
Tenslotte wil ik nog een tip geven die ik zelf dagelijks gebruik, meerdere malen per dag zelfs. Het is mijn overtuiging dat er een Kracht bestaat, welke ik persoonlijk mijn Hogere Macht noem die altijd klaar staat om in de bres te springen, om die hulp in te roepen gebruik ik een... gebed, mantra, formule... hoe je het maar wil noemen, wanneer ik in een knoop lig stel ik de volgende vraag aan mijn Hogere Macht:
Geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen
Moed om te veranderen wat ik kan veranderen
Wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken

 

     navigatie

Vorige
Omhoog
Volgende

     gedachte
  Reactie

Naam
Email

 

 

 

 


 

Hoi, mijn naam is Max. Na ruim 20 jaar ononderbroken te hebben gerookt is het mij nu, ruim drie maanden geleden gelukt !.

Van 60 peuken per dag naar NUL. Ik ben tegelijk met een ander gestopt. Via chatten hebben wij elkaar 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen steunen en aanmoedigen. Met en na ons zijn er een aantal andere ook gestopt. Wij noemden het onze chat-buddy-methode.
Omdat het zo goed werkte voor ons willen we nu ook andere geheel belangeloos helpen. kijk op

rookloos.nl

of het voor jou ook de manier is.

Groet Max

 

Bedankt voor je bezoek


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige Omhoog Volgende

Start ] Omhoog ] alcohol ] drugs ] [ tabak ] info ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright