Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Roken Erfelijk

6/11/2004  

  Hoeveel sigaretten iemand per dag rookt, alsmede de verslaving aan tabak, is grotendeels erfelijk bepaald.

Dit blijkt uit een onderzoek waarop J. Vink promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zo meldt de krant Telegraaf.
Bij de vraag of iemand gaat roken, spelen erfelijke factoren een minder grote rol. Starten met roken hangt onder meer af van rokers in zijn of haar omgeving, zo ontdekte de Nederlandse onderzoekster. Vink ondervroeg voor haar onderzoek ruim 16.000 tweelingen en hun familieleden. Daarnaast voerde ze een groot DNA-onderzoek uit aan de hand van speekselmonsters. Daarmee achterhaalde zij op welke chromosomen de genen liggen die een rol spelen bij roken. Zo vond zij uit dat delen van de chromosomen 6 en 14 geassocieerd zijn met het beginnen roken. Op chromosoom 3 is een gebiedje betrokken bij het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt. Chromosoom 10 bevat een deel waarvan de genen zowel invloed hebben op het beginnen met roken als op het aantal sigaretten per dag. Verder onderzoek moet uitwijzen om welke genen het precies gaat. Waarschijnlijk leveren verschillende genen een bijdrage aan een bepaalde gevoeligheid voor nicotineverslaving. Iemand die deze genen bezigt, hoeft niet per sť verslaafd te raken en te blijven. Rokers die een erfelijke aanleg hebben, kunnen volgens de wetenschapster nog steeds stoppen, al zal het voor hen waarschijnlijk moeilijker zijn.

©Belga

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Roken 2008 ] Eric C. ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] [ Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright