Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
In bedrijven 2
15/10/2004

  Alcoholicus bewaart geheim zeven jaar

BRUSSEL - ,, Mensen kunnen hun alcoholprobleem op het werk relatief lang verborgen houden. Gemiddeld duurt het zeven jaar alvorens een alcoholverslaving in een bedrijf wordt gesignaleerd als een probleem. In de privé-sfeer is het veel moeilijker zoiets verborgen te houden.''

Dat zegt Marcel Vanhex, directeur van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugsverslavingen (CAD). ,,Dat heeft verscheidene oorzaken. Ten eerste hangt er in veel bedrijven een taboe rond alcoholproblemen. Dit is vergelijkbaar met de situatie een aantal jaar geleden in scholen: 'Er zijn overal drugs, maar niet in onze school.' Daar begint nu stilaan verandering in te komen.'' Een alcoholverslaving kent ook een cyclisch verloop. Na een zware uitspatting die problemen veroorzaakte op het werk, houden veel drinkers zich een hele tijd in en werken ze dubbel zo hard om hun fout te compenseren.
Te laat:
"Het probleem is dat werkgevers ons pas contacteren als het veel te laat is. Hun geduld is dan volledig op en ze zijn niet meer bereid hun werknemer nog enig krediet te geven. De werknemers gaan dan meestal wel meteen in therapie en slagen er ook in een drietal maanden sober te blijven. Hervallen is echter inherent aan herstel", zegt Vanhex. "Op dat moment heeft de werkgever er genoeg van en verliest de werknemer zijn job. Alcoholproblemen op het werk zouden dus vroeg moeten gesignaleerd worden, zodanig dat de werkgever nog op enig begrip kan rekenen. Daarvoor is een gedegen alcoholbeleid een noodzaak."
Vijf tips ter preventie:
Een gedegen alcoholbeleid in het bedrijf steunt op vijf pijlers, vindt Marie-Claire Lambrechts van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). Er moet in procedures voorzien zijn om op te treden in het geval van een acuut of een chronisch drankprobleem. Leidinggevenden moeten een vastomlijnde procedure volgen indien iemand dronken op het werk verschijnt. Er moet een duidelijke regelgeving zijn binnen het bedrijf. Is alcohol toegelaten tijdens de lunch, mag er alcohol geserveerd worden tijdens recepties,? Deze regelgeving kan sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Er moet de nodige hulpverlening aanwezig zijn binnen het bedrijf, onder de vorm van een bedrijfsarts of een sociale dienst. In het geval van kleine bedrijven kan het een optie zijn werknemers door te verwijzen naar externe hulp. Werkgevers moeten voorlichting krijgen over de effecten van alcohol. Men moet hen duidelijk inlichten over het gevoerde beleid in het bedrijf. Er moet een vertrouwenspersoon zijn, bij wie werknemers terecht kunnen met problemen of klachten over anderen.  
Nathalie Colsoul

©Copyright De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] [ In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright