Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
De Morgen
27/02/2006

  'Ik ben alcoholist en mijn probleem is Willem'

Website stoppen.be voor en door verslaafden gigantisch succes door Tina De Gendt

Het begon als een probeerseltje van een verveelde nuchtere alcoholist en groeide in minder dan vier jaar uit tot het grootste online toevluchtsoord voor Vlaamse verslaafden. 'Je kunt het wel een succes noemen ja', lacht webmaster Willem bescheiden, maar van lof moet hij niet horen. Als overtuigd AA'er blijft hij liever op de achtergrond en laat de site voor zich spreken. Voor De Morgen maakte hij een kleine uitzondering.

'Eens alcoholist, altijd alcoholist", houdt Willem vol. Ook al staat hij al tien jaar droog en helpt hij via zijn website duizenden in het proces om de drank achterwege te laten. Hij vindt helemaal niet dat hij een nobele daad heeft gesteld door stoppen.be uit het net te stampen: hij heeft het voor zichzelf gedaan en voor zijn makkers uit het mailgroepje van AA. Dat was vier jaar geleden. In een mum van tijd vermenigvuldigde het aantal bezoekers zich echter exponentieel. Nu krijgt de website per dag gemiddeld 1.500 bezoekers. In januari passeerde de site de kaap van 100.000 hits per maand en meer dan 40.000 bezoekers en dat zonder gebruik te maken van allerlei optimaliseringstrucjes. De site is immers zelfbedruipend: vijftig actieve leden betalen gezamenlijk jaarlijks een bijdrage van 150 euro. "We wilden vooral vermijden dat er publiciteit op onze site terecht zou komen, maar ook omgekeerd willen we zelf niet te veel publiciteit hebben. De mensen die ons nodig hebben, vinden ons wel."

Willem is zelf AA'er, maar benadrukt dat de website volledig los staat van de vereniging voor Anonieme Alcoholisten. Hij was al jaren aangesloten bij een mailgroep van de vereniging toen hij voor zijn werk een cursus webdesign kreeg. "Ik wilde dat wel eens in de praktijk uittesten en er was maar één onderwerp waar ik zo veel van afwist: alcoholisme." Voor de site in mei 2002 stoppen.be werd gedoopt, had hij twee andere namen bedacht: www.verslaving.org, maar die was te negatief, en www.alcoholisme.net , te eenzijdig. Uiteindelijk werd het 'stoppen.be': een positieve boodschap voor iedereen die kampt met een verslaving en dus niet uitsluitend alcoholisten. "In mijn ervaring zijn alle verslavingen met elkaar verweven. Drank, drugs, medicijnen, sigaretten: het is niet het middel dat het probleem is, het is het karakter." Of zoals de AA'er het voorstelt: 'Hallo, ik ben alcoholist en mijn probleem is Willem.'

"Momenteel is binnen de AA een discussie aan de gang over de plaats van het internet in het bestrijden van alcoholisme", vertelt hij, "maar ik geloof wel dat het een belangrijke schakel is. Heel wat alcoholisten hebben het om begrijpelijke redenen erg moeilijk de stap te zetten naar een zelfhulpgroep. De AA wil hen immers afpakken wat ze het liefst hebben: drank. Maar tegelijk worstelen ze met de problemen die hun alcoholmisbruik hen brengt en dat doen velen alleen, op hun kamer, achter hun computer. Die mensen bereik je alleen maar door online te gaan."

"Zou graag morgen eens niet drinken. Ben zo eenzaam geworden door de drank. Heb niet de moed om nee te zeggen", zegt een anonieme bezoeker op het forum van stoppen.be. De oproep raakt bij heel wat bezoekers een gevoelige snaar en binnen de kortste keren zijn er vijf meer hulpkreten op het net geplaatst, tot Tonic voorstelt de daad bij het woord te voegen en "deze keer" echt te stoppen. Naast alcoholisten die willen stoppen, is stoppen.be ook een ontmoetingsplaats voor alcoholisten die willen volhouden en het 's avonds alleen op hun kamer plots erg moeilijk krijgen.

Tussen de getuigenissen en hulpkreten van mannen en vrouwen die op elke mogelijke manier met hun verslaving proberen om te gaan, staan ook heel wat vragen van dochters, zonen en echtgenoten van alcoholisten. "Ik wil mijn lieve man terug en de bullebak weer in de fles", schrijft 'Wanhopig Vrouwtje'. "Dat soort oproepen krijgen we heel vaak", zegt Willem, "maar jammer genoeg zijn wij niet het best geplaatst om daarop te antwoorden. Het enige wat we kunnen doen is troosten en aanraden contact op te nemen met de AA voor familieleden."

"Het opmerkelijkste vind ik dat we tot nu toe nog geen enkele inbreng hebben moeten verwijderen", meent Willem. "Tot nu toe geen schunnige praat, geen neerbuigende commentaar, niets van dat. Alcoholisten zijn nochtans niet meteen de makkelijkste mensen, zeker als ze dronken zijn. Ik denk dat iedereen die op onze site iets post er werkelijk is om geholpen en gesteund te worden en op zijn beurt te steunen en te helpen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en trekken ons aan elkaar op."

Allemaal volslagen onbekenden die op het internet hun hart uitstorten aan elkaar, terwijl ze hun kinderen, vrouwen en mannen niet meer recht in de ogen durven of kunnen kijken. Dat lijkt wel wat op het randje, maar is volgens Willem de manier bij uitstek om alcoholisme te bestrijden. "Dat de anonimiteit gegarandeerd wordt op het internet is enerzijds het sterke punt, maar anderzijds het zwakke. Ik weet zeker dat de vrijheid om weg te gaan heel wat mensen aan ons bindt, anderzijds hebben we er natuurlijk geen controle over of ze al dan niet drinken. Soms groeien contacten vanop de site wel uit tot een echte ontmoeting en zelfs deelname aan een AA-bijeenkomst, maar daarop mogen we niet hopen."

Brussel - Eigen berichtgeving - Tina De Gendt - Publicatiedatum : 27-02-2006 - Sectie : Binnenland - ©Copyright  De Morgen


Het Nieuwsblad / Het Volk - 28/02/2006

Wie wil stoppen, surft naar stoppen.be
Mensen die verslaafd zijn aan drank, drugs, medicijnen en sigaretten kunnen surfen naar stoppen.be. Webmaster Willem was zelf alcoholist maar staat al tien jaar droog. Toen hij voor zijn werk een cursus webdesign moest volgen, zette hij die om in de praktijk met het onderwerp waar hij alles over wist: verslavingen. Nu, vier jaar later, is de site een toevluchtsoord voor duizenden verslaafde Vlamingen. Verslaafden durven dikwijls niet uitkomen voor hun ziekte en sluiten zich op in hun kamer voor de computer. Zij zijn dus wel on line te bereiken. Maar ook mensen die proberen te stoppen, kunnen op de website steun zoeken. Voorts wordt de site ook bezocht door mensen die in contact komen met verslaafden, zoals hun ouders, broer, zus of partner. Stoppen.be staat volledig los van de zelfhulpgroepen, maar hoopt dat de bezoekers via de site meer moed krijgen om naar een bijeenkomst te gaan. (DVR) 28/02/2006

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] [ De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright