|
06/05/2005
Steeds meer vrouwen bij AA
Brussel / Belga: Steeds meer vrouwen sluiten zich aan bij de Anonieme Alcoholisten (AA). In Limburg zijn er nu al evenveel mannelijke als vrouwelijke AA'ers.
,,De Vlaamse soapseries werken wervend'', luidt het. ,,Zowel in Familie als in Thuis duiken geregeld vrouwen op met een drankprobleem. Vaak gaan die naar de AA. Veel vrouwelijke kijkers met dezelfde problemen herkennen zich daarin en nemen een voorbeeld aan de drankverslaafde op tv.'' Dat zegt Jos, de woordvoerder van de Limburgse Anonieme Alcoholisten, die zoals andere AA-leden alleen maar zijn voornaam bekend maakt. ,,Enkele jaren geleden was de verhouding vrouwen-mannen
één tegen zeven. Vandaag één tegen één.''
In West-Vlaanderen, waar de meeste AA-groepen zijn, is de verhouding vandaag één vrouw tegen drie mannen. Een paar jaar geleden was dat één tegen tien.
In 2001 werd geschat dat 9,5 procent van de Belgische mannen een drankprobleem heeft, tegenover 3,6 procent van de vrouwen.
Bericht van Belga - ©Copyright vdk
Vrouwen met een drankprobleem kloppen steeds vaker aan bij de Anonieme Alcoholisten (AA). Terwijl vroeger het aantal vrouwelijke leden amper een derde bedroeg, zien de meeste lokale AA-groepen nu stilaan een inhaalbeweging. "We merken dat de verhouding nu de helft mannen en de helft vrouwen is", stelt Paul, die de permanentielijn van de AA bemant.
Of het iets te maken heeft met Vlaamse soaps waarin wel eens een alcoholverslaafde vrouw naar een AA-groep stapt, weet hij niet. "Ik denk dat het vooral een maatschappelijke trend is. Mensen stappen tegenwoordig ook voor andere ziekten of problemen sneller naar een hulpverlener. Bovendien hebben vrouwen vandaag de dag ook geleerd om meer voor zichzelf op te komen. Ze komen met andere woorden meer buiten en durven dus ook sneller naar een AA-groep te stappen."
De meeste vrouwen die bij de AA komen aankloppen voor hulp zijn lichamelijk al een groot stuk afgetakeld, weet de anonieme alcoholist. "Vrouwen lijden vaak meer onder hun verslaving dan mannen. Ze zijn niet alleen biologisch gezien gevoeliger voor allerhande lichamelijke kwalen die met drinken gepaard gaan, ze hebben ook meer kans op een depressie dan mannelijke drinkers. We zien dat hier dikwijls. De vrouwen die hier komen, zijn fysiek en ook psychisch een wrak. Ze zijn eerst in het ziekenhuis beland en hebben daar dan de klik gemaakt om iets te doen aan hun probleem. Het eerste wat hij hier dan doen, is werken aan hun zelfvertrouwen. Pas dan zijn ze in staat om hun probleem zelf aan te pakken."
Eigen berichtgeving
7 mei 'De Morgen' |
|