Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Alcohol & onthouden
24/10/2006

  Grote drinkers onthouden minder

Regelmatig en veel drinken verkleint het hersencentrum, dat een belangrijke rol speelt bij het leren en onthouden van nieuwe dingen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aan het licht gebracht. Het nieuws staat in de novemberuitgave van het vaktijdschrift Alcoholism: Clinical & Expermimental Resarch.

De ploeg van Thomas Beresford van de universiteit van Colorado toonde aan de hand van atoomonderzoek aan dat alcoholmisbruik op termijn het volume van de hippocampus in de hersenen reduceert. Daardoor is er in de hersenen minder weefsel voorhanden om nieuwe weetjes en indrukken door te sturen naar het langetermijngeheugen, aldus de wetenschappers.
De hippocampus lijdt bovendien ook onder chronische stress en de ziekte van alzheimer. Om alle twijfels te vermijden, hebben de vorsers van de universiteit van Colorado en de John-Hopkinsuniversiteit in Baltimore enkel alcoholisten uitgenodigd voor de studie, die in het verleden geen traumatische ervaringen beleefden.
"De hippocampus van de hersenen van een alcoholist vielen doorgaans kleiner uit dan die van de controlepersonen", aldus Beresford. Nu willen de vorsers onderzoeken of de hippocampus opnieuw groeit als men stopt met drinken.
SDG

©Copyright De Standaard

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] [ Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright